Thursday 1 March 2012

0 Sponge Cake (Σπογγώδες κέικ)...

 Έχει σπογγώδη υφή και ειναι ιδανικό για κάλυψη της ζαχαρόπαστας, διότι όταν το κόβεις δεν θρυμματίζετε παρόλα αυτα ειναι πολύ αφράτο και πάρα πολύ νόστιμο. Μπορεις να το γευτείς σκέτο με γέμιση της αρεσκείας σου (μερέντα, μαρμελάδα , κρέμα βουτύρου κλπ), να το καλύψεις με γευστικότατο γλάσο. Μπορείς όμως να το χρησιμοποιήσεις και ως βάση τούρτας.

Υλικά

1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και τον χυμό του
2 κουπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το κοσκινίζετε)
2 ΚΓ μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
2 ΚΣ χλιαρό νερό
1/2 ΚΓ. βανίλια υγρη (εκχύλισμα) ή 2 βανίλιες σκόνη
1/4 ΚΓ αλάτι
3/4 της κούπας κακάο σκόνη (αν το θέλετε σοκολατένιο)

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο, την ζάχαρη και το ξύσμα αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα (τουλάχιστον 5 λεπτάκια). Προσθέτεις μετά ενα ενα τα αυγα να ανακατευτούν ΚΑΛΑ με το υπόλοιπο μειγμα. Εχεις ανακατέψει ήδη σε ενα μπώλ όλα τα στερεά (αλευρι, αλάτι και μπέικιν) και ρίχνεις πρωτα την μιση ποσότητα και χτυπάς σε χαμηλη ταχύτητα του μιξερ, μόλις ενωθουν καλά, ρίχνεις και το υπόλοιπο αλευρι και χτυπάς καλά (15 λεπτά τουλάχιστον) μέχρι να γίνει ενα ομοιογενές γυαλιστερό μείγμα.
Έχεις καλύψει με βούτυρο και αλευρι την επιφάνεια των ταψιών σας, ρίχνεις μέσα το μειγμα και το βάζεις στο φουρνο.
Ψήνεις στους 180ο για 50 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο και το γυρίζετε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως πριν προχωρήσετε στην διεργασία κοπής ή γέμισης.
 
Χρήσιμες Σημειώσεις:

- Μην βαρεθείτε το χτυπημα στο μιξερ γιατι όσο πιο πολύ το χτυπήσετε τόσο πιο αφράτο θα γινει.
- Προθερμαίνεις τον φούρνο όση ώρα δουλεύεις το κέικ πριν το ψήσεις.
- Όταν βάλεις το κέικ στο φούρνο και κλείσεις την πόρτα, ΔΕΝ θα ξανά ανοίξεις την πόρτα ΚΑΘΟΛΟΥ μέχρι να περάσει ο χρόνος ψησίματος, είναι σημαντικό. Το χρώμα του για να είναι έτοιμο πρέπει να ειναι χρυσαφένιο.
- Αντί για ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού μπορείς να βάλεις ξύσμα και χυμό λεμονιού. Θα μυρίσει ΟΛΟ το σπίτι λεμονάκι.
- Αν θες να το κάνεις σοκολατένιο προσθέτεις στο μειγμα το κακάο σκόνη ΑΛΛΑ παραλείπετε το πορτοκάλι και το ξύσμα του.
- Αν βάλετε την δόση αυτη σε 17-20 εκ ταψάκι θα φουσκώσει τόσο που θα σας δώσει άνετα 3 πάτους τούρτας. Αν το βάλετε σε 26 εκ ταψάκι θα σας δώσει 2 λεπτούς πάτους τούρτας. Αν χωρίσετε το μείγμα όμως σε 2 μικρά ταψάκια ο χρόνος ψησίματος μειώνετε και γίνετε 30 λεπτά περίπου.
- Επίσης μπορείτε να το βάλετε και σε τετράγωνο και σε στρογγυλό ταψί.


Πως κόβετε το κέικ σε πάτους


Εδω δειτε ενα αναλυτικό βιντεάκι για το πως κρατάτε το κέικ και το μαχαίρι για επιτυχημένο και ίσιο κόψιμο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Λ.Α

No comments:

Post a Comment