Thursday 1 March 2012

0 Ζαχαρόπαστα (Fondant) η θαυματουργή...



Είναι πανεύκολη, διασκεδαστική και μπορείς να παίξεις μαζί με τα παιδάκια σου και να δημιουργήσεις την δική σου τουρτα και τα δικά σου σχέδια για διακόσμηση της τουρτίτσας σου ή μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σαν γευστικά γλειφιτζουρο-καραμελάκια....

Τι θα χρειαστούμε....

Μπορείς να κάνεις σχέδια πλάθοντας την, μπορείς όμως και να χρησιμοποιήσεις και τα ειδικά κουπάτ και εργαλειάκια που κυκλοφορούν και να κάνεις υπέροχα σχέδια και γιατί όχι αν βάλεις όλη σου την μαεστρία να ανταγωνιστούν του εμπορίου (τα έτοιμα).
Υλικά

1 κιλό ζάχαρη άχνη
2 φακελάκια ζελατίνη των 10 γρ.
1 ΚΣ γλυκερίνη βρώσιμη (την βρίσκουμε στο φαρμακείο)
1/2 κούπα γλυκόζη
1/4 κούπας νερό
3 βανίλιες ή 1 ΚΣ βανίλια υγρή


Εκτέλεση


Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το 1/4 της κούπας νερο και την ζελατίνη και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθει η ζελατινη και να γίνει ενα με το νερό. Έπειτα προσθέτω την γλυκόζη και ανακατεύω μέχρι να γίνει ενα ομοιόμορφο ρευστό μείγμα. Κλείνω την φωτιά και προσθέτω τις βανίλιες και την γλυκερίνη και ανακατεύω πάλι.
Εν συνεχεία  Τοποθετω την ζαχαρη άχνη ΟΛΗ σε ενα μεγάλο μπώλ και κάνω μια λακουβίτσα στην μέση και βαζω το μειγμα μέσα...ΠΡΟΣΟΧΗ δεν βαζουμε τα χέρια μας τωρα γιατι το μείγμα καίει πολυ....Με το κουτάλι μας και με κυκλικες κινησεις φερνουμε λίγη λίγη την αχνη προς το μειγμα και να ανακατευουμε. Μόλις πάρει σχεδόν όλη την αχνη (θέλει υπομονη μέχρι να κρυώσει το μειγμα) βάζουμε τα καθαρα χεράκια μας και ζυμώνουμε μέχρι να πάρει ΟΛΗ - ΟΛΗ την άχνη τελειως. Θα κολάει λίγο στα χέρια αλλά μην αγχώνεστε ετσι γινετε. Η ζύμη θα ειναι έτοιμη όταν δεν θα εχουμε την υφη της άχνης στα χέρια μας......ΕΤΟΙΜΗ για να την χρησιμοποιησουμε επι τόπου.


Σημείωση: Αν θέλω να την χρησιμοποιήσω άλλη ώρα, την τυλίγω ΚΑΛΑ για να ΜΗΝ στεγνώσει με σελοφάν και την βάζω στο ψυγείο. Η παραπάνω συνταγη ειναι για λευκη ζαχαρόπαστα, αν θέλουμε διαφορα χρώματα παίρνουμε μέρος της ζαχαρόπαστας της κάνουμε μια λακουβίτσα μέσα και τις βαζουμε μια σταγόνα χρώμα ζαχαροπλαστικής της επιθυμίας μας και πλάθουμε καλά μέχρι να απλωθει καλά το χρώμα, αν θέλουμε πιο εντονο χρώμα προσθέτουμε κι άλλες σταγόνες.


Πως καλύπτουμε μια τούρτα με ζαχαρόπαστα


Η τούρτα καταρχήν πρέπει να ειναι τύπου κέικ (σκληρή) σοκολατένιο ή και λευκό και να έχει στρώση οριζόντια με Κρέμα Βουτύρου (butter cream) της αρεσκείας μας). Μπορείτε να την κάνετε όσα στρώματα θέλετε και ότι σχήμα και μέγεθος επιθυμείτε. Από πάνω πρέπει επίσης να καλυφθεί όλη με Κρέμα Βουτύρου για να μπορέσει να κολλήσει η ζαχαρόπαστα μετά. Την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να κρυώσει τελείως η κρέμα βουτύρου και μετά πλέον τοποθετούμε την ζαχαροπαστα
Δείτε πως αλείφουμε την κρέμα βουτύρου.



Τοποθετώντας την ζαχαρόπαστα πάνω στην τούρτα 

Εχουμε έτοιμο το κέικ για να στρώσουμε πάνω του την ζαχαρόπαστα. Πασπαλίζουμε πανω στο τραπεζι ζαχαρη άχνη και με εναν πλάστη ανοιγουμε την ζαχαροπαστα στο επιθυμητό μέγεθος να μπορει να καλυψει ΟΛΗ την επιφάνεια της τούρτας. Με το δαχτυλό μας πατάμε τα σημεία που "φαίνονται" φουσκαλίτσες αέρα και μετα ξανα κάνουμε απο πάνω με τον πλάστη για να ισιώσουμε. Μόλις γινει μια λεία επιφάνεια η ζύμη την παίρνουμε και την τοποθετούμε προσεχτικά πάνω στην τούρτα και με μικρές κινησεις αρχίζουμε να κολλάμε προσεχτικά την ζαχαροπαστα απομακρύνοντας τα κενα αέρα που δημιουργούνται ενδιάμεσα. Κόβουμε την περίσια ζύμη απο τα πλάγια και ειναι έτοιμη πλέον για διακόσμηση.
Δείτε πως τοποθετείτε η ζαχαρόπαστα στην τούρτα.




Αφού τελειώσαμε με αυτό πλέον είμαστε έτοιμοι να την διακοσμήσουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε χρωματιστές κορδέλες, ζωάκια, λουλουδάκια και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε, με την ζαχαρόπαστα.

Δημιουργία διακοσμητικών με ζαχαρόπαστα


- Πως φτιάχνουμε ενα αρκουδάκι

δείτε το βιντεο


- Πως φτιαχνουμε ενα τριαντάφυλλο δειτε το βίντεο


- Πως φτιάχνουμε τον winnie the Pooh δειτε το βιντεο




Και υπάρχουν χιλιάδες σχέδια όπου μπορείτε να πάρετε ιδέες απο το ιντερνετ. Σας παραθέτω μερικά ολοκληρωμένα πακέτα εγω και σεις ΑΠΛΑ ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ.








ΚΑΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

Λ.Α

No comments:

Post a Comment