Wednesday 1 February 2012

1 Ταμίες (Ρεβυθοκεφτέδες Ελληνιστί)



Η για γιά μου είναι Ελληνοκύπρια με Αιγυπιακή υπηκότητα και ζεί χρόνια στο Κάϊρο. Ένα απο τα τοπικά φαγητά που λάτρευα στα τραπέζια της ήταν η τοπικές ταμίες (ταμέϊες τις λενε εκεί). Δεν είναι κλασσικοί ρεβυθοκεφτέδες αφού έχουν καρυκεύματα και μυστικά Ανατολής.

Υλικά

2 φλυτζανια ρεβυθια
1 κρεμμύδι
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαιντανό
1 κοφτό ΚΓ κύμινο
1 ΚΓ αλάτι
1 ΚΓ πιπέρι
2 ΚΣ αλεύρι
1/2 φλυτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1/2 ΚΓ σόδα μαγειρική


Εκτέλεση

Βάζουμε τα ρεβύθια σε μεγάλο μπώλ γεμάτο νερό με λίγες κουταλιές σόδα και τα αφήνουμε ΟΛΟ το βράδυ να μουλιάσουν και να μαλακώσουν. Την άλλη μερα τα ξεπλένουμε και τα αποφλοιώνουμε (είναι ευκολο, σε μερικά μάλιστα εχει φύγει απο μόνος του ο φλοιός).

Τα στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά και τα βαζουμε στο μούλτι και τα κάνουμε ψιλό τρίμμα. Τα τοποθετούμε σε ένα στεγνό μπώλ. Έπειτα μέσα στο μούλτι βάζουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το μαιντανό να γίνουν επίσης ενα πολυ ψιλό τρίμμα. Τοποθετούμε το μείγμα στα ρεβύθια, ρίχνουμε το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, φρυγανιά, αλεύρι και σόδα και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα πρέπει να είναι σφιχτό αλλά όχι πολύ σφιχτό, να πλάθετε στο χέρι ή μεταξύ 2 κουταλιών. Αν σας εχει γίνει πολύ σφιχτό αραιώνετε με λιγο νεράκι.

Αφήνετε στο ψυγείο το μείγμα για μισή ώρα και μετά φτιάχνετε κεφτέδες όπου τηγανίζετε σε αρκετά καυτο λάδι (ΟΧΙ σε φριτέζα).

Σερβίρονται με αραβική πίτα και μία σώς από ταχίνι (ταχινέϊα την λενε στην Αιγυπτο) ή αλλιώς με απλό γιαουρτάκι και φυσικά ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αγγούρι και ντομάτα.

Την Σώς ταχίνις θα την βρείτε εδω.

1 comment:

  1. μιαμ μιαμ μιαμ μιαμ σλουυυρπ

    ReplyDelete