Monday 27 February 2012

0 Ο τοκετός όπως θα ήθελα να ήταν...


    Το μωρό σου αποφασίζει να γεννηθεί κι αρχίζουν σιγά σιγά οι συσπάσεις. Είσαι στο σπίτι και νιώθεις τόσο ήρεμη, τόσο σίγουρη πως όλα θα πάνε καλά. Νιώθεις όμορφα και οικεία που είσαι στον χώρο σου. Όσο είναι ακόμα νωρίς μαγειρεύεις κάτι για τις επόμενες μέρες, έρχεται το μωρό, μετά δεν θα έχεις χρόνο! Περπατάς στο σπίτι, οι συσπάσεις γίνονται πιο δυνατές αλλά ακολουθείς το σώμα σου, την φύση…Περπατάς, ξαπλώνεις, σηκώνεσαι, σκύβεις, μπαίνεις στην μπανιέρα, βγαίνεις,  κοιμάσαι, ξυπνάς, το σώμα σου ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι στάση πρέπει να πάρει για να μην πονάς και το ακολουθείς…

    Οι ώρες περνούν, αργείς ίσως, όμως η ορμόνη της αγάπης διοχετεύεται στον οργανισμό σου στις σωστές δόσεις, σε δόσεις που αντέχεις, στον σωστό ρυθμό κι όχι αφύσικα γρήγορα μέσω ενός ορού. Είσαι σε συνεχή επικοινωνία με το μωρό σου, το σκέφτεσαι, του μιλάς, του δίνεις κουράγιο, το ενθαρρύνεις…του λες πως είσαι εκεί και πως θα το βοηθήσεις να έρθει στο φως. Είσαι εκεί για το μωρό σου και μόνο για αυτό. Καθώς περνούν οι ώρες, αργά και σταδιακά αρχίζεις να χάνεις την επαφή σου με την πραγματικότητα, με την λογική σου, δεν μιλάς, δεν σου μιλούν, δεν σκέφτεσαι…Είσαι μόνο ένστικτο, το σώμα σου σε οδηγεί.

   Όταν πλησιάζει η ώρα μπαίνεις στο δωμάτιο μόνη σου, κλείνεις τα φώτα και το μωρό σου γεννιέται. Ήρεμα, ειρηνικά, χωρίς φωνές, χωρίς φώτα, χωρίς κόσμο, χωρίς ήχους, από το σκοτάδι της μήτρας στο σκοτάδι του δωματίου. Από την κοιλιά κατευθείαν στην αγκαλιά…μια ομαλή μετάβαση. Το βάζεις στο στέρνο σου και το σκεπάζεις για να μην κρυώνει. Το αφήνεις να σε μυρίσει, να ακούσει τους χτύπους της καρδιάς σου, του ψιθυρίζεις να γνωρίσει την φωνή σου. Το αφήνεις να ψάξει μόνο του το στήθος, να θηλάσει το πρωτόγαλα, να κοιμηθεί στην αγκαλιά σου, κοιμάσαι κι εσύ, και μένετε αγκαλιασμένοι για όσο θέλετε, για όσο χρειάζεστε, δεν υπάρχει βιασύνη, κανείς δεν σας διακόπτει και κανείς δεν σας χωρίζει μέχρι να είστε έτοιμοι… 

    Η παραπάνω φανταστική ιστορία είναι βασισμένη στα όσα έμαθα από τον γνωστό μαιευτήρα Michel Odent, μέσα από τις ομιλίες και μέσα από τα βιβλία του.
(Εγώ διάβασα τα: “Birth and Breastfeeding: Rediscovering the Needs of Women During Pregnancy and Childbirth” και Birth Reborn” και πραγματικά νιώθω πως μου άνοιξαν τα μάτια).

Χαρακτηριστικά των ιδεών του είναι και τα όσα λέει στα παρακάτω βίντεο : 


    Τέλος, σας αφήνω με ένα χιουμοριστικό βίντεο των Monty Python αναφερόμενο στην υπερβολική ιατρικοποίηση της γέννας που βιώνουμε σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης (μέσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα).



Γιούλη

No comments:

Post a Comment