Wednesday 1 February 2012

3 Victoria Sponge Cake

Ένα από τα αγαπημένα μου γλυκίσματα. Εύκολο, γρήγορο και πολυ εντυπωσιακό.
Υλικά:
175 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου-ανάλατο
175 γρ ζάχαρη
175γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 αυγά (175μλ)
Μαρμελάδα φράουλα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.
250μλ κρέμα γάλακτος-προαιρετικό
Μισό πακέτο φράουλες,καθαρισμένες και κομμενες στη μέση - προαιρετικο

180 C – 4 γκάζι για 20 με 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας .
Σε ένα μπόλ χτυπήστε με πηρούνι ή ξύλινη κουτάλα ή ηλεκτρικό μιξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Είναι πολύ σημαντικό βήμα αυτο γιατί η ζάχαρη δημιουργεί <φυσαλιδες αέρα> στη ζύμη μας για να βγεί το κέικ αφράτο. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά,χτυπώντας τα κάθε φορα μέσα στο μίγμα. Εαν δεν σας νοιάζει να πλύνετε ένα έξτρα μπολάκι, χτυπήστε τα αυγά ολα μαζί  σε ξεχωριστό σκεύος και προσθέστε τα στο μίγμα λίγο κάθε φορα. Με αυτό το βήμα δε θα λιώσουμε τη ζάχαρη με αποτέλεσμα να μην καταστρέψουμε τις φυσαλίδες αέρα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και αυτό σε δόσεις, κοσκινισμένο και αυτό για να λυθούν οι <κόμποι> για αφράτο κέικ.
Το συγκεκριμένο κέικ χρειάζεται 2 στρογγυλές φόρμες – ταψιά χωριτικότητας 500 μλ έκαστος. Αυτό το μετράμε απο πρίν, βάζωντας νερό στο ταψί και μετά μετράμε πόσο νερό χώρεσε.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μόνο μια φόρμα, χωριτικότητας ενός λίτρου περίπου και μετά το ψήσιμο και αφού έχει κρυώσει, να το χωρίσετε στη μέση κάθετα, έτσι ώστε να έχετε 2 κέικς. Αρκεί να είναι αρκετά ψηλή να χωρέσει το μίγμα.
Δε θα συνηστούσα πλατιά φόρμα, το κέικ δε θέλει άπλωμα.
Βουτυρώνουμε τις φόρμες και ρίχνουμε το μίγμα μας ισόποσα ή όλο το μίγμα αν έχουμε μονο μία φόρμα, το βάζουμε στη μέση του ήδη προθερμασμένου φούρνου για 20 λεπτά στην αντίσταση ή γκάζι και λιγότερο στους φούρνους αέρα. Ή όταν το κέικ πάρει ενα όμορφο σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Όταν ψηθούν, αφήστε  να πέσει η θερμοκρασία τους πρώτα πρίν το βγάλετε απο τις φόρμες/φόρμα. 
Αφού έχουν κρυώσει και τα έχετε βγάλει απο τις φόρμες, αλείψτε μια επιφάνεια ενός κεικ με μαρμελάδα και τοποθετήστε το πάνω απο το άλλο. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβιρετε. Έτοιμο το αυθεντικό αγγλικο κέικ της Βικτώριας.
Εάν το θέλετε πιο πλούσιο, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αρκετά παχύρευστη, να <στεκεται>
απλώστε στη μια επιφάνεια του κείκ την χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Εδώ πορείτε να προσθέσετε φρέσκες φράουλες στην απλωμένη κρέμα. Στην επιφάνεια του άλλου κέικ, απλώστε μαρμελάδα φράουλας και τοποθετήστε το  πάνω απο το άλλο. Πασπαλίστε με άχνη.
Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι απο κάτω προς τα πάνω, (σαν σάντουιτς) κέικ, κρέμα, φράουλες, μαρμελάδα, κέικ, ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία και καλοφάγοτο.
Εαν έχετε κάποια ερώτηση, παρακαλώ, επικοινωνήστε μαζί μας.

3 comments:

  1. βασικά έχω να πώ ότι μου κάνεις ζημιά...Μεγάλη..Πως θα το φτιάξω μου λες? Ε?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με τα χεράκια σου!ευκολο ειναι και δε χρειαζεσαι ιδιαιτερο εξοπλισμο ;)

      Delete