Thursday 2 February 2012

0 Τιραμισού

Μια συνταγή απο Ιταλιάνο φίλο.

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και χωρισμένα
6 κουτ. Σούπας ζάχαρη
500γρ τυρί μασκαρπόνε (το Φιλαδέλφεια δεν ειναι μασκαρπόνε)
2πακ. Μπισκότα σαβαγιάρ. (συνήθως χρειαζόμαστε ενα και μισό πακέτο)
1 κουπίτσα διπλό εσπρέσσο
Κακάο για πασπάλισμα
Ενα καπάκι κονιάκ - προαιρετικό
Μην αγχώνεστε με τα υλικά, θα τα βρείτε πολύ πιο εύκολα απ οσο νομίζετε.
Δεν έχουμε ολοι μηχανη εσπρέσσο σπίτι μας, αλλά μπορείτε να σταματήσετε σε ενα κοντινό καφέ και να το πάρετε μαζί σας! Δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιήσετε ζεστό, ουτε την ίδια μέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε άλλο καφέ, ετοιμάστε τον ως συνήθως χωρίς ζάχαρη ή γάλα. Αν και επιμένω πως το εσπρέσσο θα δώσει άρωμα και βάθος στο γλυκό σας.
Σε ένα μπόλ χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Με ηλεκτρικό μίξερ θα πάρει γύρω στα 5 λεπτά.
Σε ενα άλλο μπόλ, προσθέστε το μασκαρπόνε, τα κροκκάδια και τις 4 κουταλιές ζάχαρης. Ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια ομοιογενή κρέμα. Με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα ή κουτάλα-οχι με το μιξερ γιατί θα χάσετε τον αφρό- προσθέστε τη μαρέγκα στο μιγμα του μασκαρπόνε.
Σε ένα μακρόστενο μπολ, βάλτε τον καφέ μαζί με τις δυο κουταλιές ζάχαρης. Εαν θέλετε εδώ, μπορείτε να προσθέσετε και ένα καπάκι κονιάκ. Θα χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο νερό γιατί σε αυτό το διάλυμα θα βουτήξετε ένα ένα όλα τα σαβαγιάρ που θα χρησιμοποιήσετε. Η <βουτιά> των σαβαγιάρ μέσα στο διάλυμα να είναι λιγότερη απο ένα δευτερόλεπτο. Μια άλλη τεχνική, ειναι να βάλετε μία στρώση σαβαγιάρ στο ταψί και να τα ραντίσετε με τα δάχτυλα σας.
Στρώνουμε τα σαβαγιάρ ομοιόμορφα στο ταψί (αφού τα έχουμε βουτήξει μέσα στον καφέ πρώτα ή αν επιλέξατε τη δεύτερη μέθοδο) και απλώνουμε τη μισή κρέμα του μασκαρπόνε. Τοποθετούμε άλλη μια στρώση σαβαγιάρ από πάνω, πάλι βουτηγμένα στον καφέ και απο πάνω την υπόλοιπη κρέμα του μασκαρπόνε. Το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου και λίγο πριν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο.
Όπως καταλάβατε η συνταγή περιέχει ωμό αυγό και δεν τη συνιστώ σε εγκυμονούσες ή θηλάζουσες. Προμηθευτείτε τα αυγά από κάποιον που εμπιστεύεστε.
Το Φιλαδέλφεια δεν είναι μασκαρπόνε, είναι τυρί κρέμα με λιγότερα λιπαρά, περιέχει αλάτι και είναι ξινούτσικο. Το συνιστώ για τσιζκέικ αλλά οχι για τιραμισού. Το μασκαρπόνε είναι και αυτό τυρί κρέμα πιο ελαφρύ, με πιο πολλά λιπαρά που το κάνει πιο κρεμώδες και είναι πιο γλυκό. Θα το βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετς στα ψυγεία με τα γαλακτοκομικά.

Καλή σας επιτυχία και καλοφάγοτο!
Εαν έχετε κάποια ερώτηση, παρακαλώ, επικοινωνήστε μαζί μας.

No comments:

Post a Comment