Friday 3 February 2012

3 Vanilla Cupcakes (κεκάκια βανίλιας)



Η ταχύτητα με την οποία φτιάχνονται είναι ανάλογη με την ταχύτητα που τρώγονται. Γρήγορα!

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:
110 γρ βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
110 γρ ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
110 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Σπόρους βανίλιας ή άρωμα βανίλιας
Χάρτινα περιτυλίγματα για cupcakes

Για τη βουτυρόκρεμα:
140 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
240 γρ ζάχαρη άχνη
1-2 κουτ σούπας γάλα να την αραιώσουμε
Προεραιτικά
Κακάο και χρώμα ζαχαροπλαστικής
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 C.
Όπως αναφέραμε και στο Victoria sponge cake, σε ενα μπόλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη μαζί με το βούτυρο για να δημιουργήσουμε φυσαλίδες αέρα για αφράτα κέικς. Σταδιακά προσθέτουμε τα αυγά και αφού ανακατέψουμε, ρίχνουμε και το αλεύρι μας κοσκινισμένο. Προσθέτουμε τη βανίλια ή το άρωμα βανίλιας κατά βούληση.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν ταψάκια 12θέσια για cupcakes. Προσωπικά έχω βολευτεί τα φορμάκια σιλικόνης, όπου τα τοποθετώ μέσα σε ενα επίπεδο ταψί-δίσκο.
Ότι και αν προτιμήσετε, βάλτε τα χαρτάκια περιτυλίγματος μέσα στις θήκες του ταψιού ή στα φορμάκια σιλικόνης και γεμίστα με τη ζύμη μέχρι τη μέση και λιγότερο γιατί θα φουσκώσουν αρκετά. Επίσης χρειαζόμαστε χώρο για την βουτυρόκρεμα.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στη μέση, στους 180 C γκάζι στο 4 για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμα αφήστε να πέσει η θερμοκρασία τους αρκετά.
Εν τω μεταξύ μπορείτε να ετοιμάσετε τη βουτυρόκρεμα:
Σε ένα σκέυος, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη στο βούτυρο σταδιακά. Αυτό μπορεί να γίνει ή με μίξερ χειρός ή με το σύρμα ή απλά με ενα πηρούνι. Προσοχή αν το κάνετε με μίξερ, ετοιμαστείτε για βομβαρδισμό της άχνης παντού!
Εαν η κρέμα ειναι πολύ σφιχτή, μπορούμε να αραιώσουμε με ενα κουταλι της σούπας γάλα ή και δυο.
Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να βάλετε μέσα σε κορνέ την βουτυρόκρεμα και να στολίσετε τα κέικς σας, απ την έξω μεριά πρός το κέντρο του κέικ.
Αν δεν έχετε χρόνο, απλά απλώστε με μία σπάτουλα ή με μαχίρη επάλειψης.
Μπορείτε να τελειώσετε με χρωματιστή τρουφίτσα, κουφετάκια,καραμελάκια,σιρόπι και ότι άλλο βάλει ο νους σας!
Αν θέλετε επίσης, μπορείτε να φτιάξετε σοκολατένια βουτυρόκρεμα, προσθέτωντας άγλυκο κακάο κατά βούληση ή μέχρι να πετύχετε ενα όμορφο χρώμα. Συνήθως, χωρίζω στη μέση τη βουτυρόκρεμα που φτιάχνω και κρατώ μια άσπρη και στην άλλη μισή πασπαλίζω με κακάο.
Επίσης μπορείτε να βάλετε χρώμα ζαχαροπλαστικής μέσα στην βουτυρόκρεμα. Αν είναι υγρής μορφής ίσως χρειαστεί παραπάνω άχνη.

Περιμένουμε σχόλια και φωτογραφίες με τις επιτυχίες σας!
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα!

3 comments:

  1. Η παραπάνω συνταγή είναι αφιερωμένη στη μικρή μου φίλη ΝΑΤΑΛΙΑ, τη μαμά της και φίλη μου Μαρία με όλη μου την αγάπη !

    ReplyDelete
  2. αχ τι μου κανεις και παει και καλα η διαιτα!!!

    ReplyDelete
  3. KATERINAKI MOU ESY.....!!! E LOIPON 8A TA PROSPA8HSW... EAN OMWS DE MOY BGOYN KALA 8A SOY STEILW TH NATALIA AYTOPROSWPWS GIA EKPAIDEYSH!!! FILAKIA!!!!!!

    ReplyDelete